Hallaisen! 😀 Jepp da var det helg for noen. Eg derimot jobber og står på med mediaoppgava mi 🙂 Eg er nå endelig ferdig med plakaten min, og kan endelig seie meg ferdig med det praktiske i dette læringsoppdraget. Nå gjelder det berre å lage ein videorefleksjon til produktet som skal leverast til lærer. Planen er å først skrive ein refleksjon slik at eg har noko å snakke ut fra, for å vise at det er gjennomtenkt. På den måten bli video-en mykje bedre enn dersom det hadde vore mykje øøøhhh…. Mmmm…. og slikt 😛 Så der er planen for i dag: Skrive refleksjon og lage videorefleksjon 🙂

Utenom det så vil eg snakke litt ut fra vurderingskriteriene gjennom denne perioden. Da er det litt om research, opphavsrett og om designet.

 

Mange av ideene bak abstrakt ekspresjonisme kommer fra den europeiske ekspresjonismen, men også surrealismen sin vektlegging av spontan og automatisk kreativitet var et utgangspunkt for kunstnere. Abstrakt ekspresjonisme skulle være mer enn holdning enn en stil. Det skulle bryte det tradisjonelle. Denne stilen ble først brukt i 1919 til å forklare noen av kunstverkene til Wassily Kandinskys. Abstrakt ekspresjonisme fikk ikke helt fotfeste før etter utstillingen «Abstract Painting and Sculpture in America» på Museum of Moderen Art i New York. Dette var i 1951. Etter denne utstillingen fikk CIA også interesse for kunstverkene. De mente at det uttrykket ideen om USA som den frie tankens og det frie markedets forsvarer. En skulle male de indre følelsene og underbevisstheten. Dette ble både uttrykket og temaene for maleriene. Det blei både jobbet med skulpturer, installasjoner og malerier.  Abstrakt ekspresjonisme mistet sin dominerende posisjon i kunstverden i løpet av 1960-tallet. Den ble utfordret og kritisert av nye retninger som minimalisme, konseptualisme og popkunst.

Kilder:

http://no.wikipedia.org/wiki/Abstrakt_ekspresjonisme

http://snl.no/abstrakt_ekspresjonisme

http://www.nettkringkasting.no/~hanne/abstrakt_ekspresjonisme.html

http://www.fineart.no/doc/abstrakt

http://linnshop.no/abstrakt-ekspresjonisme

http://hannekunst.blogspot.no/2012/04/abstrakt-ekspresjonisme-og-action.html

Mark Rothko - Red Orange over Black

Kilde til bilde:

http://www.paintings-for-sales.com/paintings/mark-rothko/mark-rothko-untitled-red-orange-over-black-17183.html

 

Designet mitt gjenspeiler at eg er inspirert av egen research ved at eg bruker eit av Mark Rothko sine maleri, font bruk og form bruk. Ved å bruke Mark Rothko sine maleri har eg allereie brukt eit element frå den tida da abstrakt ekspresjonisme var. Fonten som er brukt er moderne, elegant og med enkle former. At den er moderne stammer frå modernismen, tidsperioden vi er inne i. Den er elegant og passer saman med maleriet til Rothko. Utenom det inneholder den ekle former slik som Rothko sine malerier var. Han brukte teknikken Color-field, som var å ha enkle og reine formar og fargar utan tonale kontrastar. Så plakaten er laga meir og mindre med teknikken Color-field. Den andre fonten er bruker til å forklare om abstrakt ekspresjonisme stammer jo frå 1919, da ein først brukte abstrakt ekspresjonisme til å forklare nokre av kunstverka til Wassily Kandinskys.

 

Eg har også brukt to plakater som inspirasjon til min plakat. Blant anna frå denna plakaten så har eg blitt inspirert av å ha «abstrakt ekspresjonisme» inn i eit svart rektangel.

Inspirasjon

 

Denne ideen brukte eg, og følte at plakaten blei veldig bra grunnet det. Dette fører til bevegelse i plakaten og gir leserretning.

Bilde med svart ring rundt inspirasjonen

Abstrakt ekspresjonisme inspirasjon 1

Fra den andre plakaten har eg hentet inspirasjon fra å skrive ned kjente kunstnere med stor skrift.

inspirasjon

Dette følte eg ville være ein god ide for å fylle opp tomrom i plakaten og i tillegg få plass til meir i forklaringen om sjølve kunstperioden.

Abstrakt ekspresjonisme inspirasjon 2

 

Teksten som er skrevet er hentet ut fra seks ulike kilder. Dette er for å være kvalitetsikker, for å skaffe mykje informasjon og ha ein grundig research. Ut i fra dei ulike kildene har eg hentet ut ulike deler informasjon og skrevet det om til min beste formulering av dei ulike setningane.

Når det gjelder bildebruk så har eg kun brukt eit bilde. Det er Mark Rothko sitt maleri «Red, Orange over Black». Eg såg eit potensiale til å bruke dette bilde som ein bakgrunn til plakaten, ettersom Mark Rothko malte abstrakt ekspresjonistiske maleri. Eg har snudd bilde opp ned, forstørret det og vridd det litt på skrå. På den måten kan det være vanskelig å sjå at det er Mark Rothko sitt maleri. Så på den måten slepper eg eigentleg å skrive ned kildene, ettersom det er veldig vanskelig å sjå at dette er Mark Rothko sitt maleri.

Når det gjelder font bruk, så har eg brukt ein font som heiter «Ostrich Sans». Denne fonten er lisensiert under SIL Open Font License 1.1. Ut frå informasjonen som eg har hentet ut om SIL Open Font License 1.1 er at du kan bruke, modifisere og studere skrifta, men ikkje selje den. Det vil da seie at eg ikkje kan selje min plakat, men kan vel da bruke den kommersielt. Ettersom denne plakaten kun antyder til ein kunstutstilling, så skal ikkje denne plakaten selges til nokon. Derfor kan eg bruke denne skrifta.

Utenom det så har eg brukt ein font som heiter «Century Schoolbook» til teksten som forklarer om abstrakt ekspresjonisme. Denne skrifta stammer frå 1919. Frå det årstallet kan vi dra ein parallell over til Wassily Kandinskys. Der var i 1919 av ein først brukte abstrakt ekspresjonisme til å forklare nokre av Wassilys maleri. Eg har ikkje klart å finne noko lisens på denne, og eg meiner på at dette kan kanskje være ein standar skrift, som er forhåndsinnstalert i programmet, og da er det mulig å bruke denne skrifta på plakaten.

Så denne plakaten kan bli brukt til kommersiell bruk, men kan ikkje bli solgt ettersom det strider med lisens krava til «Ostrich sans» fonten.

Kilder:

http://www.fontsquirrel.com/fonts/ostrich-sans

http://en.wikipedia.org/wiki/Century_Type_Family#Century_Schoolbook

 

Og slik blei plakaten til slutt! 😀

Abstrakt ekspresjonisme ferdig

Jepps, så da har eg snakket ut fra kriteriene og pekt på inspirasjonen min 😀 Da mangler eg kun å skrive refleksjonen, samt lage videorefleksjon 🙂 Så kan eg også ta helg! 😀 Håper resten av dere får ei fin helg, så snakkes vi seinare 🙂

 

Shallabais! 😀

 

– Lasseboy 😉