Hei Hei! 😀 Her var eg igjen! Yess, då var det torsdag igjen og dagen da vi skulle velge kva slags modul vi ville velge, flash eller stopmotion. Eg valgte flash. Grunnen til at eg valgte flash er fordi at eg vil lære meg flashprogrammet og vil møte på nye utfordringer. Eg kan tenke meg at stopmotion er vanskeleg, men ein er kjent med kva stopmotion er og veit korleis ein skal lage det. Imotsetning til flash som eg ikkje kan noko om, så derfor valgte flash for å bli bedre med det. Men nok med småprate å la oss snakke litt fagligt! 😛 hehe 😉

Animasjon er:

–          Film, skapt bilde for bilde

–          Film eller illusjon av bevegelse som er skapt på alle andre måter enn ved vanlig filmopptak

Tegnefilm blir produsert ved at man lager ein serie tegninger og avfotograferer dem ein for ein på ein filmrull.

Vi lager ein dukkefilm ved at:

–          Flytter man objekter gradvis til nye posisjoner og fester hver posisjon til filmen.

–          Man tar 24 bilder, som blir 1 sekund på filmen

Animasjon er meir grenseløs enn realfilm. Alt som tegnes, formes, beveges eller fotograferes kan animeres. Animasjon blir i dag skapt for det meste digitalt. I dag blir animasjon brukt i eit stort bruksområde, alt fra nyhetsending til action film.

Største forskjell på animasjon og realfilm, er det at alt må skapes fra bunnen av og at ingen figurer, personer, dyr, landskap, byer, interiør eller rekvisita eksisterer i virkeligheten. Alt det må designes ut fra fantasien.

Zoetrope var ein av dei første redskapane som blei funnet opp for å kunne lage og sjå levande bilder (1834). Ein serie tegneserier eller fotografier som danner ein syklus, legges i ein trommel med ein rekke spalter. Så når du da snurra trommelen rundt og kikka mellom spaltene kunne ein sjå figurene bevege seg. Så skal eg ikkje seie dette for sikkert, men eg trur at Toy Story 1 blei laga på denne samme måten, men som sagt dette er eg ikkje sikker på.

Flippbok trur eg nok dei aller fleste er kjente med. Dette er jo da ei blokk med tegner i på kvar einaste side. På kvar side endrer figurer seg ørlite grann. Dersom du da flipper mellom sidene fort, vil du sjå figuren i bevegelse.

Direkte film er når du tegner, maler eller risser inn mønster dirkete på ein blank eller svart 35 mm eller 16 mm film. Når filmen blir fremvist vil du sjå bevegelsen.

Klassiske 2D tegnefilmer som vi kjenner til er jo Mikke Mus, Donald Duck og den gjengen der. Før blei det jo da brukt Zoetrope og flippbok, men i dag brukes det profesjonelle digitale programmer.

Figurer som er tegnet på tynn kartong eller bilder fra aviser og tidsskrift klippes ut og flyttes under kameraet. Den så kalla cutout teknikken. Maya er eit program som kan illudere cutoutteknikken. TV-serien South Park er laget ved hjelp av animasjonsprogrammet Maya.

For å lage enkle 3D animasjoner kan man bruke dukker og plastilin som hjelpemiddel til å skape 3D effekt. Her bruker vi jo da StopMotion teknikk. Ved at vi tar bilder av dukkene/plastilinen og setter bildene sammen.

Piksilasjon er når du bruker mennesker som dukker. Teknikken blei utviklet av kanadieren Norman McLaren. Han flyttet jo da mennesker som dukker, noko som ikkje ville vore mogleg på filmopptak.

Når du skal gå i gang med å produsere ein animasjon så må du først ha ein god brainstorming/tankekart/inspirasjon o.l for å få ei ide. Når du da har denne ideen må du videreutvikle den. Da begynner du å tenke litt på kva animasjonen skal inneholde, og da lager du eit synopsis. Dette er som eit lite handlingsreferat av filmen. Etter det begynner du å skrive manus og tegne eit storyboard som forklarer scenene (lyd, perspektiv, utsnitt o.l)

Animatic er som ein lydbok for storyboardet. Animatic er eit viktig reiskap for produsent, regissør og animatører, som via denne inntrykk av korleis den ferdige filmen blir sjåande ut.

Resten som du må passe på er at når du lager bevegelser at dette stemmer overens med korleis ein person ville beveget seg. Dersom ein ball spretter ned mot bakken vil ballen endre form til å bli litt meir klemt når den treffer bakken og normalt igjen når den er i lufta.

Animasjoner er alltid kjekke når du overdriver litt i dem. Ein tegneserie basert på realistiske mennesklige bevegelser virker slapp og kjedeleg. Tom og Jerry er eit godt eksempel her der katten tåler alt fra spiker i potene til å bli bombet = overdrivelse = gøyalt og kjekt!

Tom og Jerry 🙂 Bilde hentet fra Google

Dette var da eit sammendrag av eit kapittel som vi har lest i dag om ANIMASJON! 😀

Nå skal eg snakke litt om det som eg har lært i dag i flash. Sist gang lagte jo eg ein liten «film». Problemet med denne filmen var jo at denne ikkje stoppet i slutten. Istedenfor begynte den på nytt igjen, og på den måten «loopa» filmen frem til slutten og tilbake til begynnelsen heile tida. Men i dag lærte eg noko som vi kallar for action. Når du bruker action kan du gjere mange forskjellige ting, slik som å lage ein link til ei webside gjennom filmen eller at du enkel og greitt får filmen til å stoppe. I dag lærte eg å stoppe filmen og la den begynne på nytt, ved å trykke på ein knapp som eg hadde laga. Denne knappen kalla eg replay. Eg lærte også dette med å sakke ned på farten i slutten av filmen. Det er jo slik at eg har gjort at bakgrunnen på filmen min flytter seg etter kvart, men heilt i slutten, vil den da sakke ned på farten. Da brukte eg ease som ligger under fanen properties og skrudde denne opp til + 100. Dersom eg hadde stilt denne opp til -100 ville bakgrunnen kjørt fortere i slutten, den ville med andre ord akselert.

Eg lærte også å bruke deco tool. Deco tool er som ein slags dekorasjons pensel. Det var slik at når eg brukte denne kunne eg teikne realistiske trær, blomster, lyn og mykje meir. På denne måten kan du bruke den på ulike måter og får da dekorasjon til animasjonen din ganske enkelt. Husk å gjere ting om til symbol etter at du har teiknet dem.

Her ser du da litt av kva deco tool gjør! 🙂

Dersom du vil f. eks at det treet som du lagde ved bruk av deco tool, skal vekse iløpet av filmen bruker vi det som vi kallar for mask. Da har du først tegnet treet i eit eget layer, så lager du eit nytt layer som du kallar mask. Her lager du ein sirkel, som ligger utenfor stage/scenen. Så flytter du timeline markøren til eit stykke i filmen også flytter du sirkelen over heile treet. Du må ha husket og «armert» dette layeret (mask) med motion tweet, slik at det flytter seg smooth. Etter det høgreklikker du på mask layeret og trykket mask og vips, så vokser treet etterkvart som animasjonen spiller.

Så lærte vi noko som heter Classic Tween. Dette er på ein måte det samme som motion tween, berre at du har meir kontroll av korleis figuren skal bevege seg. Her lager du key frames, på den måten at du kan gjere at figuren flytter seg jevnt og når den kommer til midten av scenen kan du bestemme at figuren skal sakke ned farten, så stoppe også akselere fort ut mot siden. Dette kunne du ikkje gjort med Motion tween. Vi bruker ease til å sakke ned og akselere objektet. Her ser du da det lille eksemplet eg lagde sammen med Classic tween og ease.

Vi har også lært dette med motion preset. Motion preset er at du gir eit element ein bestemt bevegelse. For eksempel at du lager ein ball og vil at denne skal sprette, kan du finne ein bestemt bevegelse som Adobe Flash allerede har lagd. På denne måten blir det letter for deg som animatør å lage ein bevegelse. Her ser du eit lite eksempel som eg lagde idag med Motion Preset sammen med lyd.

Så har vi dette med å sette på lyd i Flash. Da importerer vi lyd inn til biblioteket  og bestemmer korleis denne skal vere. Med effekter er det best med raw. Med musikk passer det bra med mp3. Når du skal bruke dialog bruker du speech. Alt dette kan du endre dersom du dobbelklikker på høgtaler symbolet ved effekten/sangen som du skal bruke. Etter det drar du effekten/musikken over til scenen ikkje timelinen. Etter det ligger lyden i timelinen, dersom musikken/effekten skal ligge ein annen plass enn der den er plassert, flytter du på keyframen.

Den andre animasjonen som eg har snakka mykje om er denne. Denne jobbet eg litt med på mandag (når dere såg screen shots) og jobbet litt idag med den som ein øving for å bli kjent med Adobe Flash.

Jepps 😀 Så håper eg jo da at dere følgjer med imorgon og i neste veke for da begynner eg for fullt og skal lage min eigen lille animasjon. Så må dere berre komme med kommentarer og seie akkuratt det dere vil seie! 😉 Eg beklager kvaliteten på filmene, det blei ikkje god kvalitet i det heile tatt. Men siden dette skulle berre bli brukt til å vise dere så gjer det ingenting om det er i den kvaliteten. Når dere skal sjå sluttfilmen min, lover eg dere at den vil vere i eit mykje bedre format enn her. Håper dere får ein god kveld videre og ein god dag imorgon! 😀

Shallabais! 😀

– Lasseboy 😉