Hallaisen igjen folks! Nå er det back in business igjen! 😛 Så eg begynner for fullt igjen med bloggingen i neste veke. Dette innlegget var kun for at lærer skulle sjekke at eg har jobbet denne timen! 😉

  1. Forskjellen på informasjon og propaganda er at propaganda er desinformasjon eller direkte løgn. Det er rett og slett det motsatte av informasjon. Propaganda er spesielt kjent fra andre verdskrig , da nazister og kommunister drev propagandakrig for å fremme sitt syn. Informasjon er å gi ut informasjon om ein eller fleire saker. Informasjon er sant og troverdig.
  2. Metoder som brukes for å fremme ein sak er:

–          Lobbyisme

–          Spin

–          Drittpakker

–          Kampanjejournalistikk

  1. Det som menes med at mediene er både aktører og budbringere er at mediene kan velge mellom å vinkle ein sak for eller imot. Kan hjelpe med aktører med å budbringe deres sak frem eller så kan mediene vere aktører sjølv å vinkle saken sin fra si side som dei velger.
  2. Det som menes med kildemakt er at kilden har størst makt. Ofte sitter kilden med stor makt og kan på den måten kjøpe seg plass hos journalisten. Det finnes også kildemaktbruk ved at kilden benytter seg til å skaffe seg store oppslag i avisen ved at journalisten får vite det han vil vite.
  3. Det som menes med sosial ansvarlighet er at du har eit samfunnsansvar. I dei seinare åra har det blitt vanleg at bedrifter har ein strategi for sosial ansvarlighet. Det betyr at bedriften ikkje bare tar ansvaret for å tjene mest mulig penger for aksjonærer og eigarar, men også har eit samfunnsansvar. Dersom man importerer tømmer, har man ansvar for at det ikkje er felt i regnskogen. Dersom man importerer klær, har man ansvar for at det ikkje er eit resultat av barnearbeid.
  4. Lobbyvirksomhet er når du snakker direkte til ein mann/kvinne med innflytelse til ein sak, der du vinkler ditt synpunkt av ein sak og påvirker da denne mannen/kvinnen. I stor grad nå, spesielt i USA, er det slik at store organisasjoner «kjøper» kongressmedlemmer. På den måten blir organisasjonen sitt synspunkt på ein sak hørt i Kongressen.

Snakkes neste veke! 😀

– Lasseboy 😉